Guide til junior sengetøj

Når det er ved at være tid til, at dit barn overgår fra baby til junior sengetøj, opstår der ofte en lang række spørgsmål. Her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål.

Hvornår skal man skifte fra baby sengetøj til junior sengetøj?

Det anbefales, at skifte til junior sengetøj, når barnet er omkring 1 år. Dog kan man også sagtens strække den til barnet er omkring 1,5 år, hvor det også vil være naturligt, at barnet flytter over i en tremmeseng, hvor der er mere plads til juniordynen. Herefter burde den holde indtil barnet er omkring 3 år, men det afhænger selvfølgelig af barnets størrelse og seng.

Hvilken størrelse skal sengetøjet være?

Standardmålene til junior sengetøj er 100×140 cm til dynebetrækket og hovedpudebetrækket er 40×45 cm. Husk at betrækket skal passe til dynen og puden, da overskydende stof blot vil være til irritation for barnet.

Hvordan og hvor tit skal sengetøjet vaskes?

Det anbefales at sengetøjet bliver vasket ved 60 grader cirka hver 14. dag. Herved bliver dagligdagens skidt og husstøvmider vasket væk, så sengetøjet er rent og lækker. Hovedpudebetrækket kan med fordel vasket lidt oftere, da det bliver udsat for en del skidt. Brug gerne vaskemiddel uden parfume, da dette belaster miljøet mindre.

Hvilke mærker skal I vælge?

Sengetøj til børn kan fås med mange forskellige motiver, men du kan med fordel lade dit barn være med til at bestemme motiv og farve, da det kan være med til at gøre putterutinen lidt sjovere. Mærker som Ferm Living, Snurk, Småfolk og EN FANT er alle populære mærker lige nu, så her burde der være noget, som falder i både børn og voksnes smag.

Hvorfor vælge økologisk sengetøj?

Økologisk sengetøj er bedre for miljøet og skaber gode vilkår for dem, som producerer bomuld og sengetøj. Hjemme i soveværelserne kan vi dog også mærke forskellen; der vil ofte være rester af farvestoffer og kemikalier, når du køber ikke-økologisk sengetøj. Disse kemikalier kan desuden være med til at gøre bomuldsgarnet mere hårdt – derfor vil det økologiske sengetøj ofte være blødere. Det er altså både blødere og fri for en lang række kemikalier. Uanset hvad, så er det dog en god idé at vaske sengetøjet en enkelt gang, før det tages i brug – økologisk eller ej.

Hvad betyder ØKO TEX og GOTS?

Ofte vil der står GOTS på junior sengetøjet. Når du vælger sengetøj med dette mærke, kan du være sikker på, at der er ordentlige vilkår for dem, som har lavet sengetøjet. Der bliver stillet store krav til alt fra dyrkning til produktion. Desuden vil det også ofte være mærket ØKO TEX, hvilket sikrer dig, at sengetøjet er kontrolleret for indholdet af sundhedsskadelige kemikalier, hvor der er meget strenge krav.

Hvor mange sæt skal man have?

Som nævnt ovenfor, så skal sengetøjet vaskes cirka hver 14. dag. Derfor skal du naturligvis have nogle sæt at skifte med. Når I går over til junior sengetøj frem for baby sengetøj, er det formentligt ikke nødvendigt at have et sæt til barnevognen, men hvis dit barn sover lur i daginstitutionen, kan det være en fordel med et sæt, som kan bruges her. Derfor er en 3-4 sæt at anbefale.

Sengetøjet kan holde i rigtig mange år, hvis man passer godt på det – så måske det også kan bruges til søskende, når dit barn skal til at have en voksendyne.